Árnyékok világosítása II. Photoshopban

Árnyékok világosítása II. Photoshopban

Világosítunk Photoshopban, de csak a fotó alsó, árnyékba boruló részét és csak az sötét területeket. Kellően világos egünkön nincs szükség beavatkozásra.

A Photoshop alap világosító eszközei nem alkalmasak a feladatra, mivel a kép egészén változásokat okoznak. A CS és CS2 verziókban megjelent Shadows & Highlights eszköz pont erre, a sötét és fényes területek világosságának szabályozására szolgál, de nincs mindig szükség a használatára és sokan használnak régebbi verziókat, amelyekben nincs ilyen lehetőség. Nekik nincs más dolguk, mint következő leírásunk elolvasása.

Nyisd meg a fotót!

Példaképünkön jól látható mai leírásunk alapproblémája. Az ég túl világos, míg az épületek eléggé árnyékba borulnak. Úgy kell világosítanunk a képen, hogy többségében a sötét részek változzanak, hiszen a világos területeken nincs szükség erre.

Mielőtt elkezdenéd

Először ellenőrizd le, hogy az eszközpaletta színválasztójában a fekete és fehér alapszín látható-e. Ha nem, kattints az ‘Alapszínek‘ gombra!
Az alap elő-, és háttérszín normál esetben fekete és fehér. Meg kell őket fordítanunk, hogy a fehér legyen az előtérszín, ezzel fogunk ugyanis dolgozni.

Kattints a nyíllal jelölt ‘elő-, és háttérszín cseréje‘ gombra!

Fehér átmenet

Layers (Rétegek) paletta alján lévő ikonsoron kattints a jelzett ikonra, majd a lehullómenüből válaszd ki a Gradient (Átmenet) lehetőséget!

Minden klappol

A feljövő ablakban nem is kell semmit változtatnod. Mivel korábban a fehér színt választottuk alapszínnek, egy fehér átmenetet kapunk.

Ellenőrizd, hogy minden beállításod megegyezik-e a képen láthatóval?!

Összhatás

Utolsó lépésként térj vissza a Layers (Rétegek) palettához, majd a Normal összhatásmódot változtasd Soft Lightra.

Az ég nem ég

Anélkül világosodtak ki árnyékos épületeink, hogy az ég számottevően világosabbá, ezáltal kiégetté vált volna.

Ha kissé kontraszttalan a végeredmény – mint esetünkben – válaszd az Auto Contrast parancsot, de egy korábbi kontrasztemelő leírásunk is segítséget nyújthat.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner