Bőrlágyítás Lightroomban

Bőrlágyítás Lightroomban

Ligtroomban rejtőzik a digitális smink-készlet is.

Tölts be egy fotót Lightroomban

Bőrlágyítás Lightroomban 1.

Mivel a célunk az emberi bőr simítása, a nagyfelbontású portréknál már tolakodó pórusok lágyítása, ezért lehetőleg portréképet használj, de a módszer jól működik a világosabb (pl. zsemleszín) szőrzetű kisállatok bundáján is. Ott némi lágyító filter hatást ad az állatbundának. Maradjunk azonban az arcbőrnél.

Külön menüponton

Bőrlágyítás Lightroomban 2.

A jobb oldali paletta tetején lévő ikonsorból válaszd ki a jobb szélsőt, mely egy ecsetet formáz. Már volt róla szó korábban, de a bőrsimító beállítást nem találod meg a normál opciói között. Kattints az alatta megjelenő ablak Effect lehetőségére, mely egy lehulló menüt nyit. A menüben megtalálod a Soften Skin (Bőrlágyítás) lehetőséget.

Ezek szerint festegetés vár ránk, de előtte nézzünk kicsit körül a beállítások környékén!

Némi állítgatás

Bőrlágyítás Lightroomban 3.

Soften Skin kiválasztásával a Clarity csúszka -100-as értéket kapott, vagyis a mikrokontrasztot csökkentjük igen erőteljesen. A Sharpness értéke +25 lett, tehát egy kis plusz élesítést is kapunk. Ha nem szeretnél erős arcbőr simítást, illetve az utólagos élesítésre sincs szükség, a Clarity és Sharpness értékét közelítsd a 0-hoz!

Példánkban meghagytuk az erős lágyítás beállítást, de élesítésre nincs szükségünk, így azt 0-ra állítottuk.

Brush részben célszerű a képed méretéhez igazítani az ecset méretét (Size), hogy kényelmesebben dolgozhass. A 10-es érték általában megfelelő. Ha esetleg egy ecsetvonással nem szeretnéd elérni a teljes lágyító hatást, lejjebb veheted a Density csúszkát. Így többször kell ugyanazon a területen végigmenned, a teljes simító effektus eléréséhez.

Fessünk bababőrt!

Bőrlá 4.gyítás Lightroomban

Nem is maradt más feladatod, mint a lényeg. A beállított lágyító ecsettel óvatosan festegesd át a bőrfelületet, mely ennek hatására simább lesz, de apró jellegzetességei megmaradnak.

Kisimultan

Bőrlágyítás Lightroomban

A bal oldali, teljes nagyítású részleten láthatod az eredeti, jobbra pedig a lágyított változatot. A bőrsimítás nagyon szépen visszafogta a nagyobb pórusokat, de a bőr jellegzetes struktúráját nem tüntette el, így emberi maradt. Kiegyenlítette továbbá a bőr világosságát, így megszűnt a csillogás, a fényes területek is egyenletesebbnek, simábbnak tűnnek.

Ez az ecset nem csak bőrlágyításra, de a világosabb felületek, finom zajának eltüntetésére is kiválóan alkalmas. A sötétebb, árnyékosabb részeken viszont nem lesz hatása a zajra.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner