Cserzett arcbőr Photoshopban

Cserzett arcbőr Photoshopban

Korábban már volt szó az arcbőr apró hibáinak eltüntetéséről. Most fordítsuk meg a dolgot, erősítsük őket! A bőrszínt sokkal erőteljesebbé, ha úgy tetszik cserzettebbé tehetjük a kék színcsatorna segítségével.

Különösen jól mutat ez a módszer, ha a képet utólag fekete-fehérré alakítjuk. A portréalany ugyan öregszik vagy tíz évet, de arcának jellegzetességei is sokkal erősebbek, ráncai mélyebbek lesznek. Erre mondja a költő, hogy „mesél az arc”. Nos, akkor mesedélután indul!

Töltsd be a fotót Photoshopba!

Cserzett arcbőr Photoshopban 1.

A célunk a bőr „égetése”, cserzetté tétele. Ehhez kattints először a színcsatornák (Channels) palettájára!

Csak sorjában!

Cserzett arcbőr Photoshopban 2.

A csatorna palettán három egyszerű lépés vár rád. Ezeket gombkombinációkkal is gyorsíthatod.

Elsőként ki kell jelölnöd a kék (Blue) csatornát, amihez használd a Ctrl+3 gombokat, vagy kattints a csatorna nevére. Ezután vágólapra kell másolnod a csatorna tartalmát. A Ctrl+A gombbal kijelölheted a teljes tartalmat, majd Ctrl+C gombbal másolhatod vágólapra. Végül kattints az összes csatornát tartalmazó RGB sorra, majd legvégül térj vissza a Layers palettára!

Keverés-kavarás

Cserzett arcbőr Photoshopban 3.

Ha már egyszer kimásoltuk a kék csatornát szúrjuk is be valahová. A Layers (rétegek) palettán nyomj Ctrl+V billentyűket és íme, egy új rétegre másolódott a kék csatorna tartalma.

Most keverjük össze az új és az eredeti réteg tartalmát, mégpedig egy megfelelő összhatásmóddal! Ehhez az összhatásmód lehullómenüt állítsd Normalról Luminosityre és máris visszanyerted a színeket, igaz kicsit másképp. Az arc sötétebb lett, de vele együtt a többi szín is megváltozott. A kékek fakulnak, a zöldek haragosabbá válnak a sárgák pedig kifeketednek.

Ami nem kell

Cserzett arcbőr Photoshopban 4.

Nincs szükségünk minden szín megváltozására, csak az emberi bőrt akartuk sötétíteni. Állítsuk vissza a többi képterületet az eredeti állapotába! Ehhez a legegyszerűbb egy rétegmaszk bevetése.

Az eszközök közül választ az ecsetet, majd az opcióinál egy lágy szélű, nagy méretű festőeszközzé állítsd. A Layers palettán kattints alul az Add Layer Mask (rétegmaszk hozzáadása) ikonra és a második rétegen egy fehérrel jelölt maszkot kapsz. Most erre festhetsz.

A fenti képen jelölt piros részeket fesd át a képen, azaz minden területet a bőrfelületeken kívül. Ezt most csak mi jelöltük pirossal, a gyakorlatban nem fogod ugyanígy látni. A rétegmaszk jelölőn kísérheted figyelemmel az átfestett területeket, amelyek itt feketével jelennek meg, illetve a képen is láthatod, ahogy ecseted nyomán visszaállnak eredeti állapotukba, az átfestett területek.

Erősítsük!

Cserzett arcbőr Photoshopban 5.

Ezt a lépést csak abban az esetben alkalmazd, ha a fentiek után nem találod elég erőteljesnek az arc sötétségét, különben lépd át!

Erősíthetsz az arc cserzettségén, mégpedig az Image/Adjustments/Levels (Kép/Korrekciók/Szintek) paranccsal. A megjelenő ablakban a középtónusok szürke háromszög csúszkáját húzd jobbra, a jobb oldali háromszöget pedig balra. Utóbbi a világos területeket és így a kontrasztot állítja vissza kissé. Az Output Levels jobb oldali háromszögének balra tolásával is sötétedik az arc.

A fenti értékek csak a példánk esetében lehetnek eredményesek. Saját képednél alkalmazz egyedi beállításokat. Próbálkozz a három vezérlővel és a helyes arány megtalálásával!

Rézbőrű

Cserzett arcbőr Photoshopban

A különbség a kiinduló állapothoz képest szembetűnő. Vigyázz arra, hogy ez a módszer nem tesz jót a fotóalany hiúságának, ugyanis nagyon öregíti az arcot, mélyíti a kis ráncokat is, valamint kihozza az apró hibákat, erősíti a szeplőket. Viszont segítségével az arc sokkal karakteresebbé válik. Erősíti, a szemlélő számára egyértelműbbé teszi a mimikát, az arcon megjelenő érzelmeket.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner