Élesítés III. GIMP-ben

Élesítés III. GIMP-ben

Finom részletek kiemelése a titokzatos nevű szűrővel.

Gondoltad volna, hogy a Maszk Életlenítése szűrőnél nem állt meg a GIMP élesítő tudománya? Mi igen. Több módszerrel is kiemelheted az éleket egy fényképen, csupán a szituációnak megfelelőt kell választanod. Most a finomabb részletek kiemelésére mutatunk egy alternatív és gyors megoldást.

Töltsd be a fotót!

Élesítés III. GIMP-ben 1

Ezen a fotórészleten is jól látni, hogy kissé lágy az eredeti képünk. Szerencsére a részletek terén semmi híja, így tökéletes alany lehet egy jó kis részletkiemeléshez.

A lényeg a részletekben rejlik

Élesítés III. GIMP-ben 2

Válaszd a Szűrők/Kiemelés/NL-szűrő menüpontot! A neve alapján nem gondolnánk, pedig élesítésre is nagyszerűen alkalmazható, de csak az apróbb részletek kiemelésére.

Megjelenő ablakában kattints az Élkiemelés opcióra. Az Alfa-vágott középérték határozott éleket hagy ugyan, de a finom részleteket elmossa, az Optimális becslés beállítással pedig a teljes képet lágyíthatod.

Az Alfa csúszka segítségével állítható be az élkiemelés, vagyis az élesítés erőssége. Elsőként érdemes egy nagyobb értékre beállítani és a fenti élőkép alapján finomítani a későbbiekben. A Sugárral az élvastagságot állíthatod, ami max 1 pixel lehet, így valóban csak a legfinomabb részleteket emeli ki. Nagyobb érték esetén felléphet a túlélesítés hatása is, ezért érdemes kerülni. Úgyszintén kerülendő a 1,00 Alfa érték is! Egy kellő részletességű, webre szánt fotónál a 0,5-0,75 közötti beállítások hozhatnak jó eredményt. Példánkban 0,70 és 0,74 értékeket választottunk.

Szemüveget fel!

Élesítés III. GIMP-ben

A bal oldali képen látható az eredeti kivágás egy darabja, jobbra pedig az imént élesített megfelelője. Különösen a virág apró porzóin és a hasonlóan finom részleteken figyelhető meg a ténykedésünk eredménye. A nagyobb szirmok is határozottabb textúrát kaptak. Arra azonban vigyázz, hogy ezzel a módszerrel az apró szemcsés zajt is erősíted, ami főleg a sötétebb területeken és a homogén felületeken lehet zavaró!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner