Előzmény ecset alkalmazása II. Photoshopban

Előzmény ecset alkalmazása II. Photoshopban

A History Brush Tool, vagy magyarul Elõzmény ecset, a Photoshop felhasználó egyik legjobb barátja. Csodálkozom is, hogy csak ilyen kevés szó esett róla oldalainkon. Na, de most behozzuk egy kicsit az elmaradást.

Megváltoztatjuk a fotó egy területét úgy, hogy nem igazán törődünk a többi részével. Ezeket a részeket az előzmény ecsettel állítjuk vissza eredeti állapotukba. Jó móka lesz, majd meglátod!

Tölts be egy fotót!

Itt van például ez a fotó. Lapos is, unalmas is, és bár hiába munkálkodunk rajta, nem lesz kiemelkedő alkotás, azért sokat dobhatunk a kinézetén. Például az előzmény ecset hathatós segítségével.

Különösen az ilyen képeknél jön majd jól ez a leírás. Sötét, de viszonylag élesen elhatárolható előtér, különálló ég tömb.

Csak úgy, egyszerűen

A legnyilvánvalóbb és alpáribb Photoshop szolgáltatások egyikével, az Image/Adjustments (Kép/Korrekciók) menüpont alatt található Brightness/Contrast (Világosság/Kontraszt) paranccsal kezdjük.

Bátran használd mindkét csúszkát és csak az előtérre figyelj, az ég nyugodtan fehérre lyukadhat, kiéghet. Számunkra csak a sötét és kontraszttalan sziklás előtér a lényeg. Világosítsd addig, hogy a legvilágosabb részei fehérhez közelivé váljanak. Emeld addig a kontrasztot, hogy a sötét részei mélyfeketék maradjanak. Nálunk ez valahol 49-es világosság és 67-es kontraszt értékeknél volt. Persze képe válogatja a kívánt beállításokat.

Foglalkozunk a többivel

Most jön az ég, amit eddig alaposan elhanyagoltunk. Ki is fehéredett rendesen, de éppen kapóra jön ide az előzmény ecset (History Brush). Amit az eszközpalettán találsz, és az Y billentyűvel is előhívhatsz. Az ecset felső, opciós sorában kattints a Brush ablakba, majd állítsd be az ecset méretét (Brush diameter) és szélének keménységét (Hardness). A méret a lényeg, tehát legyen jó nagy ecsetünk. 450 pixel széles fotónkhoz, is 114 pixeles ecsetet használtunk, ami kb a szélesség negyede. A az ecset peremének keménysége ezúttal lágyság. Állítsd alacsonyra a Hardness értéket!

Most fesd vissza az égbolt területét a képre. Az előzmény ecset a kép kiinduló állapotát veszi alapul. Ügyelj rá, hogy a módosított sziklás területre ne nagyon merészkedj az ecsettel, mert persze ott is visszaállítja a kiinduló, unalmas állapotot. Óvatosság és egy cseppnyi kézügyesség, de menni fog.

Érdekes

Mintha nem is ugyanaz a fotó lenne. A változás elég komoly. Persze jobb nem lett, de érdekesebb mindenképp.

Az előzmény ecset (History Brush) használata olyannyira sokrétű, hogy ez csak egy apró szelete volt képességeinek. Később még biztosan visszatérünk hozzá.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner