Kontraszt emelése IV. Photoshopban

Kontraszt emelése IV. Photoshopban

A kontraszt emelésének kismillió lehetősége közül nézzünk még egyet! Volt már szó a Photoshop Apply Image parancsáról, amely többek között erre is jó eszköz. Célunk ez esetben az, hogy a világos részeken emeljünk kevesebbet, a sötétebbeken pedig többet. Gyorsak leszünk, mint a villám és egyszerûek, mint a faék…vagy mint a kontrasztemelés.

Nyisd meg a fotót!

Kicsit kontrasztszegény ez a „csendélet”, bár a hangulatának nem is tesz rosszat. Próbáljuk egy kicsit elrontani!

Összetett

Válaszd ki az Image/Apply Image (Kép/Összetett kép) menüpontot. A képen látható beállítások adnak majd megfelelő eredményt. Itt a Blending opció a lényeges, melyet Overlay (Átfedés) összhatásmódra célszerű állítani. Gyengébb kontraszthoz a Soft Light(Lágy fény) lehetőséget használd!

Húzzunk maszkot!

Maradunk az Apply Image ablakánál. Az ablak alján jelöld be a Mask opciót, mely új lehetőségeket nyit meg. Itt nincs más dolgod, mint az Invert jelölő kipipálása. Az eddigi erőteljesebb kontraszt – főleg a világos területek vonatkozásában – csökkenni fog.

Mask és Invert jelölők használatával némileg szabályozható a kontrasztemelés hatása. A Mask jelölőt hanyagolva, erős kontraszemelést kapsz minden tónustartományban, bejelölve csökken a sötét területek kontrasztja. Ugyanígy az Invert opció bejelölésével a világos területek kontrasztja csökken, míg a sötétek növekednek. Érdemes velük eljátszani!

Visszafogottan…

…harsány a végeredmény. A kontraszt láthatóan megnőtt, de leginkább az árnyékos, sötét területeken, a világos részeken kevésbé.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner