Világosság és kontraszt szelektíven Photoshopban

Világosság és kontraszt szelektíven Photoshopban

A Photoshop klasszikus Brightness/Contrast parancsát használjuk, de szelektív módon. A kép azon részein lesz nagyobb a változás, ahol erre a legnagyobb szükség van. A kulcs ehhez a Quick Mask, azaz Gyorsmaszk lehetőség.

Töltsd be a fotót!

Hát, elég temetői a hangulat. Egy kicsit sötét ez a kép, ami nem lenn különösen baj, ha a témát nézzük, de vigyünk bele egy kevés világosságot!

Ezt azonban csak az árnyékosabb részeken szeretnénk, a világosabb területek maradjanak közel ugyanilyenek. Hagyományos világosság növeléssel a kép minden részlete ugyanolyan mértékben lesz fényesebb.

Ha csak bizonyos világosságú területeken szeretnél dolgozni, létre kell hoznod egy maszkot, ami a többi képrészt kizárja a műveletből.

Zöldség

Kattints a Channels (Csatornák) palettára, ahol színcsatornákra bontva láthatod a képet. A digitális fényképezőgépek esetén a zöld csatorna (Green) tartalmazza a a legtöbb világossági információt, így érdemes ezt választanod. Ehhez nyomd le a Ctrl billentyűt, majd nyomva tartva kattints a Green csatorna kis nézőképére. Egy kijelölést hoztál létre, amelynél a legvilágosabb területeket jelölted ki.

Gyorsmaszk

Az Eszköztár alján kattints a jelölt ikonra, ezzel bekapcsolod a Quick Mask (Gyorsmaszk) módot és láthatóvá – valamint szerkeszthetővé – válnak az előbb kijelölt területek.Bár a példaképünkön nem látszik túlságosan, de a világos és sötét területek eltérő erősséggel jelölődtek ki. Ezt egy pirosas fátyol jelzi, ahol a nagyon vörös részek a maszk átlátszatlan, az alig vörösek az átlátszó részeket jelölik. Minél inkább átlátszó a maszk annál erősebben érvényesül majd rajta a végrehajtott szerkesztési parancs.

A képen a világosabb területek fölött látható gyengébb maszk, így ezeken a részeken hajthatod végre a világosátást erősebben, míg a sötét területeken gyengén érződik majd a változás. Ha világos részeket szeretnéd szerkeszteni, lépd át a következő mondatokat és ugorj a 4. ponthoz! 
A példaképen inkább a sötétek világosítása a cél, ezért meg kell fordítani a maszkot. A sötét részeken legyen enyhébb, átlátszóbb a a Gyorsmaszk. Kattints az Image/Adjustments/Invert(Kép/Korrekció/Negatív) parancsra!

Ne olyan hevesen!

A kijelölt területek széle, határa általában éles, ezért el kell mosnunk kicsit a maszkot, hogy a későbbi módosítás is lágyabb átmenetű legyen. Quick Mask módban ugyanúgy szerkesztheted a maszkot, mintha csak a képen dolgoznál. Természetesen még mindig a Gyorsmaszk módban vagyunk.

Kattints a Filter/Blur/Gaussian Blur (Szűrő/Elmosás/Gauss Elmosás) szűrőre. A megjelenő ablakban állíts olyan értéket, hogy a az apró részletek jócskán elmosottak legyenek, de még a kép főbb témái nagyjából kivehetők maradjanak. Mi egy kis képen dolgoztunk, így az 5-ös pixel (Radius) érték elég, de ha nagy fotón ügyködsz sokkal magasabb érték is beállítható.

Az elmosás végeztével kapcsolj vissza Gyorsmaszkból normál szerkesztési nézetre! Ehhez elég csak a Q-billentyűt lenyomnod, vagy az előbb bemutatott Gyorsmaszk ikon melletti ikonra kattintanod.

Végre!

Elérkeztünk a lényeghez.

Jöhet az Image/Adjustments/Brightness/Contrast (Kép/Korrekció/Világosság/Kontraszt) parancs. Az itt beállítandó értékek teljesen rád vannak bízva. Húzd jobbra a Brightness csúszkát és láthatóvá válik, hogy főként a sötét részek világosodnak.

Ugyanez lesz igaz a Contrast csúszka változásaira. Állítsd minkét kezelőt ízlésednek megfelelő helyzetbe! Nálunk a +19 és a +21 érték látszott a legjobbnak. A kontraszt állítására inkább csak azért van szükség, hogy a világosítás miatt fakuló kép kicsit élettelibb legyen.

Itt a vége

Ahogy látható a világosabb területeken alig történt változás. A sötét részeken sem emeltük számottevően a világosságot (bár megtehettük volna), de itt látványosabb a változás.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner