Fekete-fehér IV. Photoshopban

Fekete-fehér IV. Photoshopban

Színtelenítés pofonegyszerűen.

A fekete-fehér konverzióra akad könnyű megoldás a Photoshopban, de a jó megoldások többnyire nem könnyűek, inkább időigényesek. Akadhat azért kivétel, mellyel végtelenül egyszerűen, de mégis hatásosan dolgozhatunk. Néhány másodperc és a kézenfekvő megoldásnál alig több energiával jobb végeredményt kaphatunk.

Tölts be egy fotót!

Fekete-fehérré szinte bármely kép átalakítható, ha úgy gondolod, hogy színek nélkül jobban mutatna. Töltsd be a neked tetszőt!

Old fashion

A hagyományos, és egyben legegyszerűbb eljárás, ha az Image/Adjustments/Desaturate (Kép/Korrekciók/Színvisszavétel) parancsot használod. Ez egyszerűen eltünteti a színeket, de nem mindig ad jó eredményt. Sokszor unalmas, kontraszt nélküli (vagy nem kellően kontrasztos) lesz a kép. Olyasmi, mint amit fent látsz.

Mire nem jó…

…a Gradient Map? Sok mindenre nem, de fekete-fehér konverzióra például eléggé.

Válaszd az Image/Adjustments/Gradient Map (Kép/Korrekciók/Átmenetes térkép) menüpontot! Előtte azonban bizonyosodj meg róla, hogy az eszközpaletta alján a fekete és fehér előtér/háttérszín van kijelölve! Ha igen, akkor a Gradient Map megjelenő ablakában egy feketéből fehérbe tartó átmenetet kapsz és a kép szürkeárnyalatossá (fekete-fehérré) válik.

Ha végeztél kattints az OK gombra!

Játék a kontraszttal

Ha nem vagy megelégedve a kontraszttal és még erőteljesebbé szeretnéd tenni, akkor ismételd meg újra a parancsot, vagy mielőtt OK gombot nyomnál a Gradient Map ablakban, kattints duplán a fekete-fehér átmenetre! Ez előhívja az átmenet szerkesztő (Gradient Editor) ablakot, ahol módosíthatod az egészet.

A kontraszt növeléséhez mindössze annyit kell tenned, hogy az átmenet aljának jobb és bal oldalán lévő fekete és fehér nyilakat, kicsit közelebb tolod egymáshoz. Minél közelebb vannak, annál erőteljesebb lesz a kontraszt.

Látható különbség

Elég csak az egérmutatót a kép fölé vinned és láthatod milyen lett volna a fekete-fehér fotó ha simán a Desaturate parancsot használod. Az új trükkel kontrasztosabb képet és enyhén melegebb, gyengén szépia hatású végeredményt kapunk. Ugye, hogy jobb?

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner