Fotó keretezése IV. Photoshopban

Fotó keretezése IV. Photoshopban

Készítsünk egyszerűen kreatív keretet a képeink köré Photoshopban.

Közeleg a karácsony, húsvét, Valentin-nap, vagy csak szeretnénk valami kreatív keretbe tenni a képet? Esetleg a barátnőt szeretnénk meglepni egy közös fényképpel?

Most bemutatjuk, hogyan lehet egyszerűen, de mégis látványos keretet készíteni.

Nyisd meg a fotót!

Válasszuk ki a fényképet, amit keretezni szeretnénk. Természetesen előtte már megszépítettük 😉

Új réteg

A könnyebb kezelhetőség érdekében a háttérből készítsünk réteget. Ezt úgy érhetjük el, hogy a Layer palettán kettőt kattintunk a Background rétegre. Majd egy új réteget (CTRL+SHIFT+N) helyezzük háttérbe.

Egy kis tér

Növeljük meg a vásznat, hogy legyen hova dolgozni. Ezt az Image/Canvas Size menüben tehetjük meg. A képtől és a mi tervünktől függ, hogy mekkora értéket adjunk. Inkább adjunk neki nagyobbat, és majd a végén levágjuk a felesleget.

Fehéren

Töltsük fel fehér színnel (Edit/Fill) majd a Contentsben válasszuk a white opciót) a háttérbe rakott réteget. Mostantól ez lesz a hátterünk.

Szürkeárnyalatos szív szimbólum

Készítsünk egy mintát, amivel a keretet fogjuk rajzolni. Húsvét esetén tojást, de jelen esetben szívet! Ha nem vagyunk elég kreatívak, akkor az interneten is kereshetünk szimbólumokat, vagy valamelyik betűtípusban. Készüljünk fel, hogy a minta szürkeárnyalatos lehet, amit mi csak 1 színnel tudunk kitölteni!

Készítsünk egy új dokumentumot a File/Newparanccsal. Az új dokumentum legyen mondjuk 50 x 50 pixeles. Ebbe helyezzük el középre a mintát, amit választottunk vagy készítettünk.

A hatás fokozása érdekében és még egy kis dombor effektet is rátettem (Layer­­/Layer Style/Bevel and Emboss).

Ecsetté változtatjuk

Most már csak az ecsetet kell elkészítenünk amivel megrajzoljuk a keretet. Ezt úgy érjük el, hogy CTRL+A paranccsal kijelöljük a mintát, majd Edit/Define Brush Preset. Adjunk is neki egy nevet, hogy máskor is könnyen megtaláljuk.

Hangulatszínek

Térjünk vissza az eredeti képre. Válasszunk egy hangulathoz illő háttér és előtér színt! Jelen esetben és az FF00FC és FFACAC színeket választottam. Mi majd e két szín között fogunk mozogni.

Kreatív ecset

Készítsük el a kreatív ecsetet! Válasszuk ki az imént készített szív alakú ecsetet. Ha most ezzel kezdünk el rajzolni, akkor csak valami szívhez hasonló maszatot kapunk. Így most vesszük elő azt, ami a Photoshop 7-es verziójától jócskán feldobja az ecsethasználatot!

A Brush ablakban rengetek paramétert adhatunk meg az ecsetnek, így tovább tágíthatjuk a kreativitásunk határait. Szerencsére, hogy ne vesszünk el a csúszkák között, alul mindig láthatjuk, hogy nagyábol hogyan fog kinézni az eredmény.

A mi keretünknek a következő beállítást tudom javasolni:
Shape Dynamics: Size Jittler 33%, Angle Jitter: 35%
Scattering: Scatter 300%, 
Color Dynamics: Foreground/Background Jitter 100%, Saturation 40% Brightness 15%, Purity -17%

Természetesen ezen beállítások attól függnek, milyen hatást szeretnénk. Pl. egy tarka húsvéti mintához javasolt a Color Dynamics alatt a Hue Jittert is 100%-ra feltolni.

Mázolunk, végre!

És most elérkeztünk a festéshez. A könnyebb használat érdekében egy új réteget készítsünk (CTRL+N), és azon rajzoljuk körbe a képet a mostani ecsettel! Haladjunk a kép szélén.

Vigyázzunk, hogy a minta ne lógjon ki a vászonról, mert ott le lesz vágva, és nagyon elrontja a hatást. Ha szükséges, akkor inkább nagyítsunk meg a vászon méretet a 3. pont alapján.

Nem árt többször

A hatás már nagyon jó, de néhány helyen látszik még a kép eredeti széle. Semmi baj, készítsünk egy újabb réteget, és azon rajzoljuk megint körbe. Esetleg több rétegen többször hajtsuk végre.

Azért rajzoljuk külön rétegre mindig, hogy később elkülönítsük őket, és ne valami színes maszatot kapjunk!

…és végül

Már majdnem készen vagyunk. A jobb hatás érdekében különítsük el a rétegeket. Mondjuk egy vetett árnyék már jó lesz. (Layer­­/Layer Style/Drop Shadow). Ezt minden rétegen alkalmazva máris jobb hatást ad.

Tulajdonképpen már készen is vagyunk. Ha van kedvünk, akkor még az fotót tartalmazó rétegen az Image/Adjustment/Hue/Saturation opciót választva bekapcsoljuk a Colorize gombot, és máris rózsaszínben úszik a képünk.

Ugyan ez a kép, ha húsvéti tojásokkal rakjuk körbe, így néz ki:

Pi Tóth István

Portréfotózás alapjai banner