Zsírkréta hatás GIMP-ben

Zsírkréta hatás GIMP-ben

Előkerül a gyerekek kedvenc rajzeszköze és megváltozik egy fotó a GIMP képszerkesztőben.

Nem ez az első művészi hatást imitáló leírásunk a Digiretuson, de eddig még nem készítettünk zsírkrétaszerű rajzot egy fényképből. Az ehhez hasonló effektek létrehozásához szinte végtelen lehetőségünk adott, így bátran válogathatunk a jobbnál jobb megoldásokban.

Most egy lehetséges GIMP lépéssort tárunk olvasóink elé, remélhetőleg mindenki nagy megelégedésére.

Töltsd be a fotót!

Szinte bármilyen fénykép megteszi, de ne tartalmazzon túl sok részletet, mivel a valódi zsírkréta kép is elég elnagyolt. Lehetőleg olyan képet válassz, ami elég színes és a főtéma vagy főtémák elég jól kiemelkednek a háttérből. Megteszi egy portré is, de például a színes virágokról készült fotó sem rossz választás.

Fura színek

Először egy kicsit érdekesebbé tesszük a színeket és megnöveljük a kontrasztot. Ehhez válaszd ki a Szűrők/Színek/Retinexmenüpontot!

A megjelenő ablakban használd a fenti beállításokat! A színek így egy kicsit erősebbé, egyben furcsábbá válnak, mintha az eredeti árnyalatokhoz hasonló, de azokkal mégsem egyező zsírkrétákat válogattál volna össze a dobozból. Az effekt a helyi kontrasztot is növeli, még több sötét felületet élt hagyva, így a fontosabb témák jobban kiemelkednek.

Egyedül a Dinamikus csúszkával variálhatsz, a többit állítsd maximumra! Az utolsót tetszésed szerint állítsd be. Segítségével főként a fekete területeket erősítheted, vagy gyengítheted.

Alternatív út

Ha fekete-fehér rajzot szeretnél, következő lépésként válaszd kis a Réteg/Színek/Telítetlenné tevés pontot. Ha mégis színesben képzeled el a végeredményt, ezt a lépést nyugodtan hagyd ki!

Mélyülnek a feketék

Mi is maradtunk a színes megoldásnál és a következő körben egy kicsit tovább erősítettünk a kontrasztos éleken, a Szűrők/Művészi/Karikatúra menüponttal.

Itt csak a Maszksugár értékén emeltünk jelentősen. A Fekete-százalék maradhat alacsonyan, vagy akár teljesen le is veheted.

Szétszórtan

Következik a kréta szórt hatást imitáló effektje. Ehhez használd aSzűrők/Zaj/Szórás menüpontot és a Szórási mennyiségnél állíts be tetszőleges értékeket. Ha a képed kicsi elég lesz 10 alatti érték is, ha nagy inkább erősebb beállítást válassz!

Egy fokkal érdekesebb végeredményt kapsz, ha a két érték nem egyforma, vagyis függőleges, vagy vízszintes irányba sokkal erősebben szórt a rajz. Ehhez a beállítóablakok jobbján lévő „kapcsos” gombot kell lenyomnod. Így a két érték külön külön szabályozható.

Maszatolt a kréta

Zsírkrétarajzunk elkészült, egyes helyeken élénk, másokon visszafogott színekkel és erős kontraszttal, mint egy igazi kréta képen.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner