Gradiens szűrő II. Photoshopban

Gradiens szűrő II. Photoshopban

Színátmenet…a móka kedvéért.

Photoshop Elemetsben már írtunk errõl a módszerről, mellyel egyszerű színátmenetet varázsolhatunk egy képre. A Photoshoppos változata szinte ugyanaz, de jól lesz azért felidézni az elhangzottakat, egy-két apró változtatással fűszerezve. A főszerep ezúttal is a rétegstílusoké.

Tölts be egy fotót!

Gradiens szűrő II. Photoshopban 1.

Ha túlságosan unjuk már valamelyik fotónkat, vagy netán kiégett az ég és lehetetlen helyrehozni, itt az ideje, hogy elővegyünk egy átmenetes, színes szűrőt, és kissé más hangulatot teremtsünk a képen.

Háttérből réteg

Gradiens szűrő II. Photoshopban 2.

A fotó mindössze egy háttérrétegből áll, amit sime réteggé kell alakítanod. Ehhez kattints rá duplán, vagy jobb gombbal, és a felbukkanó menüből válaszd ki a Layer From Background lehetőséget! Egy kis ablak tűnik fel, melynél egyszerűen csak nyomj OK gombot!

Van stílusa!

Gradiens szűrő II. Photoshopban 3.

Az előbbi lépésre azért volt szükség, hogy rétegstílust használhassunk a képen. Elég csak a rétegen egy újabb jobb klikk, majd a menüben kiválasztani a Blending Options pontot és máris feltűnik a rétegstílus ablak.

A stílusok közül válaszd ki a Gradient Overlay, vagyis az átmenetes effektet, majd jobbra az opciók között jelöld be a Reverse (megfordítás) lehetőséget, hogy az átmenet fentről lefelé világosodjon.

Színt az átmenetbe!

Gradiens szűrő II. Photoshopban 4.

A fekete-fehér átmenet ehhez a képhez nem lesz valami tetszetős, úgyhogy változtassuk meg!

Kattints a színmezőre (1.), melynek eredménye egy ablak megjelenése. Ez a Gradient Editor, vagyis átmenet szerkesztő. A 2. pontban jelölt nyílra kattintva alul (3. pont) a Color mezőben megjelenik a kiinduló szín. Ez most fekete, de ha a Color ablakba kattintasz (3.), átállíthatod a színt.

Dohány

Gradiens szűrő II. Photoshopban 5.

A kis mezőbe klikkelve egy újabb ablak, a Színválasztó jelenik meg. Először jobbra a színskálán válaszd ki a neked tetsző átmenetszínt (1.), majd balra a nagy ablakban a világosságát és telítettségét (2.).

Mi egy dohányszín átmenetet szeretnénk, ezért egy kissé vöröses barna színt választottunk. Ha kész, jöhet az OK gomb.

Félig átlátszó

Gradiens szűrő II. Photoshopban 6.

Visszakerültél a Gradient Editorba, melynél ezúttal csak egy színre van szükségünk (persze szerkeszthetsz alulról is átmenetet, akár más színnel).

Szóval a színszűrő másik felén egy szép átlátszó területet szeretnénk. Az átmenetes csak jobb tetején lévő nyílra kattintva alul beállítható az adott szín átlátszósága. Az Opacity mezőben, vedd 0%-ra az átlátszóságot, majd az OK gombbal bezárhatod ezt az ablakot is.

Egyebek

Gradiens szűrő II. Photoshopban 7.

Még mindig nyitva van a Layer Style ablakunk, ahol beállíthatod a maradék opciót. A Blend Mode (összhatásmód) ablakban jelöld ki a Hard Light sort, és ha nagyon erősnek találod a színt az Opacityvel tovább csökkentheted. A Scale csúszkával az átmenet lefutását szabályozhatod, az egész hosszútól a hirtelen színváltozásig.

Fontos lehet még az Angle lehetőség, amellyel a gradiens iránya adható meg. Nekünk jó lesz így 90 fokban, úgyhogy ehhez nem nyúltunk.

Sárgul már a láthatár

Gradiens szűrő II. Photoshopban

A kép egy kicsit színesebb, érdekesebb lett az átmenetes szűrőtől – ha jobb nem is. Már csak a mentése maradt hátra. Ha JPG-ben szeretnéd menteni előtte mindenképpen nyomj egy Layer/Flatten Image parancsot!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner