Színtelítettség II. GIMP-ben

Színtelítettség II. GIMP-ben

Korábban már adtunk egy tippet a színtelítettség növelésére, most viszont egy másik GIMP módszert ismertetünk. Mindkét megoldás a rétegek megkettőzésén és külön rétegen való telítettség állításon alapul, de a most következő lépéssor egy picit bonyolultabb.

Na, nem kell azért megijednie senkinek. A leírás alapján a kezdők is könnyedén végigvihetik. Tegyetek egy próbát, és meglátjátok!

Töltsd be a fotót!

Színtelítettség II. GIMP-ben 1

Kiinduló képünk egy őszi fotó, de ez a színeken kevésbé látszik. Szeretnénk, ha némileg élénkebbek, ragyogóbbak lennének. Ezt pedig egy jó kis színtelítettség növeléssel érhetjük el legkönnyebben.

Csak a szokásos

Színtelítettség II. GIMP-ben 2

Mindjárt egy megszokott lépéssel, a kiinduló réteg megkettőzésével kezdjük. Ehhez kattints a Réteg/Réteg kétszerezése menüpontra. A színek erősségét a újonnan létrejött rétegünkön emeljük és a telítettséget összemossuk az alatta lévő eredetivel. Mindehhez még egy lépésre lesz szükséged, mégpedig a Mód menü Telítettség pontjára. Állítsd be ezt az opciót!

Maximumra

Színtelítettség II. GIMP-ben 3

A színtelítettség növelését a Szűrők/Színek/Max RGB menüponttal érheted el. A megjelenő ablakban mindössze két lehetőséget jelölhetsz be. Ezek közül válaszd a Maximális csatorna megtartása opciót! (Bár alapból is ez lesz aktív)

Mosogatás

Színtelítettség II. GIMP-ben 4.

A második réteg színei most teljes telítettségűek, ami számunkra enyhén szólva is sok. Vissza kell húznunk őket egy elfogadható szintre. Mivel a telítettség növelés a színterületek töredezettségét és nagyfokú zajosodását is magával hozza, először mossuk el a képet. A részletekre itt úgy sem lesz szükség.

Lépj a Szűrők/Elmosás/Gauss elmosás menüpontra és az ablakban állítsd be a fenti értékeket. Nálunk a vízszintes és függőleges elmosás is 10-10 pixel volt.

Egy kicsit visszább

Színtelítettség II. GIMP-ben 5

Most jöhet a túl erős színek visszahúzása. Még mindig a felső rétegen vagyunk és a Rétegek, Csatornák paletta Átlátszatlanság feliratú csúszkáját használjuk. Ezzel a felső színes réteget átlátszóbbá tesszük, kissé láttatni engedve az alatta lévő „sápadt” eredeti képet. A két réteg keveréséből előállíthatod az ideális színtelítettségű képet. Mi 40%-ra állítottuk, de ízlés szerint bárhová húzhatod.

Itt az ősz

Színtelítettség II. GIMP-ben

A képről most már nyilvánvaló, hogy milyen évszakban készült. Az avar elnyerte sárgás vöröses színét és a fák lombja is az eredetivel megegyező. Jó munkát végeztünk. Pihenjünk kicsit a következő GIMP tippig!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner