Világosítás III. Photoshpban

Világosítás III. Photoshopban

Egyszerű, de szokásunkhoz híven a hagyományostól eltérő módszert mutatunk be képeink világosabbá tételére..

A rétegek és a réteg összhatásmódok jóbarátaink. Segítségükkel számtalan képmódosító feladatot tudhatunk le egyszerűen, a hagyományos parancsoktól többnyire sokkal finomabb, jobb minőségben.

Immár harmadik alkalommal kerül terítékre az fotószerkesztés egyik leggyakoribb problémája, a világosság kérdése. Alapvetően erre a Brightness/Contraszt parancs a legegyszerűbb megoldás, de ezen kívül számtalan egyéb menüparancs is rendelkezésünkre áll, mint például a Levels, a Curves, vagy a Selective Color, hogy csak a kézenfekvőbbeket említsük.

Következő példánkban egy legalább ennyire egyszerű módszert mutatunk be, mely két réteg összhatásmódján és azok arányán alapul.

Válaszd ki a megfelelő fotót! Ez esetünkben egy kissé alulexponált tárgyfotó, melynek leginkább egy kevés világosítás tenne jót.

Az eredeti réteget duplázzuk meg a Layer/Duplicate Layer menüparanccsal, ezután a Layers palettán a duplázott második réteg összhatásmódját állítsd Normalról Screenre! Ezt a bal oldali bekarikázott lehullómenüben teheted meg. Mindjárt látni fogod, hogy a Screen összhatásmód hatására a kép sokkal világosabb lett, mint eredetileg. Amennyiben nem lett elég világos a fotód, nyugodtan duplázd meg újra a réteget és az így létrejött harmadik réteg összhatásmódját is állítsd Screenre! A kép így még világosabb lesz.

A világosság legyen egy kicsit eltúlzott a kívánthoz viszonyítva, mivel a következőkben finomítani fogunk rajta. A rétegek másolgatását és a Screen összhatásmód alkalmazását addig folytathatod, amíg a kívántnál egy kissé világosabb nem lesz a képed.

Általában azért 1-2 réteg elegendő szokott lenni. Túlságosan sok réteg egymásra másolása és ilyen módon való világosítása a képminőséget, a kép plasztikusságát nagymértékben ronthatja.

Maradj ugyanebben az ablakban és a jobb oldalon bekarikázott Opacity, azaz átlátszóság, értéket állítsd be tetszés szerint úgy, hogy a világosság a kívánalmaidnak megfelelő legyen. Nálunk kb. 80%-nál volt ez az érték. Az Opacityvel csökkentheted vagy eltüntetheted az összhatásmód okozta változást.

Mindezek után a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a két réteget és mentheted a képet. Végeredményül ezt a fotót kaptuk. Némi kontraszt emelés még ráfér, de erről korábbi tippjeinkben olvashatsz bővebben.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner