Keretezés V. Photoshopban 6.

Keretezés V. Photoshopban

Rég foglalkoztunk már a képek keretezésével, pedig milyen jó unaloműző sport is ez? A lehetőségeink gyakorlatilag végtelenek Photoshopban, szárnyalhat a fantázia. Most egy kicsit szabadabb bohókásabb keretet mutatunk be, amelyhez kell némi kézügyesség és képzelőerő, de a végeredmény garantáltan megéri.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Keretezés V. Photoshopban 1.

Ennél a fotónál alul és felül bőven van helyünk egy erőteljes, vastag keretre, két oldalt azonban a hangsúlyos fotótémák miatt (hajó, sziget) sokkal szűkösebb a mozgásterünk. Sebaj, mi lenne, ha kicsit megbolondítanánk a keretet és a hajó hátsója, valamint a sziget jobb széle kilógna a rámából?

Fessünk maszkot!

Keretezés V. Photoshopban 2.

Ehhez először is ki kell jelölnöd azokat a részeket, amelyeknek ki kell lógniuk. Használjunk most egy manuális módszert, mégpedig a gyorsmaszk lehetőségeit.

Az eszközpaletta alján kattints a bekeretezett ikonra, majd válassz egy közepes ecsetméretet! 15-30 pixeles elég lesz. Az ecset lehetőleg ne lágyszélű, hanem éles határvonalú legyen. Jobban jársz ha kinagyítod a képnézetet, mert így könnyebben dolgozhatsz. Az ecsettel fess maszkot a kép azon részeire, amik kilógnak majd a vastag keretből. Ezután válts át kisebb ecsetméretre (kb. 2-5 pixel) és az apróbb részleteknél is fesd meg a képet. Ha valamit elrontottál, a harmadik sorban jelölt radír eszközzel egyszerűen kitörölheted.

Mi kijelöltük egyrészt a sziget bal szélét, másrészt a kép túlsó oldalán a hajó végét, hogy szimmetrikus maradjon a kép.

Miután végeztél kattints az eszközpaletta alján a gyorsmaszk ikon (bekeretezve) jobbján lévő gombra és visszajutsz normál képnézetre. Festett területeid eltűnnek. Jobban mondva egy kijelölési keretté változnak. A teljes kép kijelölődik, kivéve ezt a két foltot.

A keret szélei

Keretezés V. Photoshopban 3.

Jelöljük ki a keret területét! Ehhez nem árt, ha be van kapcsolva a képszéli vonalzó (View/Rulers). A felső mérősorra kattintva húzz egy-egy vízszintes jelölővonalat (segédvonalat) addig, amíg a keret teteje és alja érjen.

Ezután a bal oldali vonalzóra kattintva, majd az egeret a képre húzva vigyél be két függőleges vonalat a keret jobb és bal belső széleinek kijelöléséhez. Mivel ezeken lóg majd túl az előzőleg kijelölt két objektumunk, lehetőleg nem húzd beljebb a keretet, mint a kijelölt rész. Fent jól látható a bal szélen kijelölt függőleges segédvonal. Ez lesz a keret belső határa. A hajón kijelölt szaggatott vonal az előző lépésekben festett terület határa.

Belső „kör”

Keretezés V. Photoshopban 4.

Mivel a teljes képet kijelöltük az első két lépésben – kivéve a két megfestett területünket – le kell szűkítenünk a kijelölt területet egy keretté. Ehhez nyújtanak nagy segítséget a segédvonalak. Válaszd ki a téglalap kijelölő eszközt, majd a felső opciós sorában kattints a harmadik ikonra (Substract from selection). Ezzel egy meglévő kijelölésből kivághatsz egy területet. Most húzz téglalapot a segédvonalak által megjelölt belső képterületre. Ezt területet vágjuk ki a kijelölésből, és már csak a kép vastag kerete része ennek. A hajó vége és a sziget jobb oldala sem tartozik a kijelöléshez.

Szabad kezet kapunk

Keretezés V. Photoshopban 5.

Megvan a kijelölt keretünk. Lényegében azt csinálunk vele, amit akarunk. Kitöltheted bármilyen színnel, elmoshatod, átválthatod inverz színekre, szinte korlátlanok a lehetőségek.

Mi most a világosítás mellett döntöttünk. Ehhez az Image/Adjustments/Levels (Kép/Korrekciók/Szintek) parancsot használtuk. A megjelenő ablak legalján (Output Levels), a bal oldali kis fekete nyilat jobbra toltuk, amíg a keret el nem érte a kívánt világosságot.

Szűkös keretek

Keretezés V. Photoshopban 6.

A maradék kijelölési körvonalat a Ctrl+D billentyűkkel, a most már szükségtelen segédvonalakat pedig a View/Clear Guides (Nézet/Segédvonalak törlése) menüponttal tüntetheted el a képről. A végeredmény egy megszokott, keret némileg megbolondítva. A szűk rámából kilógó képelemek egyfajta plusz térérzetet, különleges hangulatot adnak a fotónak.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner