Lyukkamera hatás Photoshopban

Lyukkamera hatás Photoshopban

A camera obscura sötét, mosott szélű képhatását imitáljuk Photoshopban.

Tölts be egy fotót Photoshopba!

Lyukkamera hatás Photoshopban 1.

Nem árt olyan fotót választanod erre a feladatra, mely öreg, vagy öregített. Jól mutat a lyukkamera hatás a fekete-fehér, vagy fakított, keresztbehívott színes fotón is.

A célunk az, hogy csak a képközép maradjon éles, a szélek erősen életlenedjenek és sötétedjenek, mint egy kezdetleges lyukkamera által készített képnél.

Csak a közepe

Lyukkamera hatás Photoshopban 2.

Elsőként jelöld ki azt a területet, amit meg szeretnél hagyni. Ez a kép középső része legyen, tetszőleges méretű terület.

Használd az eszköz paletta Ellipszis kijelölő eszközét (M billentyű)!

Lágyan

Lyukkamera hatás Photoshopban 3.

Nincs szükségünk éles kijelölésre, minél lágyabbnak kell lennie az életlen és sötét átmenetnek a szélek felől. Éppen ezért nyomj Q billentyűt, mellyel gyorsmaszk módba kerülsz, a szoftver pirossal jelzi a kimaszkolt területet, vagyis amit jelenleg nem érint a kijelölésed. Ezt ugyanúgy elmoshatod, mint a kép bármely részét.

Válaszd a Filter/Blur/Gaussian Blur szűrőt az elmosáshoz, és állíts be egy közepesen magas értéket. Nálunk 30 pixel körül volt, de méretesebb képnél sokkal magasabb értéket is használhatsz. A képközép maradjon fehér, de azért az átmenet is legyen lágy.

Most már kiléphetsz gyorsmaszk módból a Q gomb ismételt lenyomásával.

Mosott lencse

Lyukkamera hatás Photoshopban 4.

A legfontosabb lépéshez érkeztünk, melyhez kattints a Filter/Blur/Lens Blur szűrőre. Ez valódi, optikai hatású elmosást hoz létre.

Két dologra kell ügyelned a beállításnál. Az egyik az Invert négyzet bejelölése. Enélkül a középső területet mossa el a Photoshop, nekünk viszont a szélek mosottsága kellene. Ezután a Radius segítségével állíthatod be az elmosás erősségét, ami ezúttal is tetszőleges.

Inverz kijelölés

Lyukkamera hatás Photoshopban 5.

Ha elmostad a kép széleit (a fenti mintaképen ez még nem látszik, de nálad már igen), kattints jobb egérgombbal a képre és a legördülő menüből válaszd ki a Select Inverse pontot, mely megfordítja az eddigi kijelölést. Megcsinálhatod ugyanezt a 4. lépés előtt is, és akkor a Lens Blur ablakban nem kell bejelölnöd az Invert négyzetet, valamint ezt a pontot is kihagyhatod.

Sötét szélek

Lyukkamera hatás Photoshopban 6.

Most a szélek vannak kijelölve, így ezeket sötétítjük. Jó hatást érhetsz el, ha az Image/Adjustments/Exposure menüpontot választod. A megjelenő ablakban a Gamma Correction csúszkára lesz szükséged, melyet húzz jobbra. Itt is ízlésed szerinti értéket használhatsz, közben figyelve a kép változását.

Lyukon át

Lyukkamera hatás Photoshopban

Éles képközép, mosott és sötét szélek, ahogy ígértem. Mintha csak egy camera obscura kezdetleges „optikáján” keresztül készült volna ez a fotó.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner