Merész színű rúzs Photoshopban 7

Merész színű rúzs Photoshopban

Klasszikus színmódosító tipp következik, melynek segítségével egy rózsaszín ajakból varázsolunk kéket. Nem kell hozzá csak egy kis fantázia és a Photoshop jelölő, maszk eszközeiben való apró elmélyedés. aki esetleg kihagyta volna ezt az elmélyedést, ezzel a cikkel el is kezdheti.

Tölts be egy fotót Photoshopban

Merész színű rúzs Photoshopban 1

Válaszd ki a megfelelő képet és hívd be a Photoshop munkaasztalára. Mi most csak ezt a részletet használjuk, hiszen jobbára ezen dolgozunk, a te fotód viszont lehet teljes arckép, vagy portré is.

Új rétegen

Merész színű rúzs Photoshopban 2

Először is duplázd meg a meglévő képréteget a Layer/Duplicate layer (Réteg/Réteg duplázása) menüparancs segítségével. Maradj a felső rétegen. Ezen változtatjuk meg az ajak színét.

Tessék-lássék

Merész színű rúzs Photoshopban 3

Ki kell jelölnünk a száj körvonalát, hogy a későbbi színmódosításnál csak ezt a területet vegye figyelembe a Photoshop. Nem kell azonban pixelpontosan dolgoznod. Elég ha kiválasztod az eszközpaletta Polygonal Lasso Tool eszközét (L billentyű), majd határozott kattintásokkal nagyvonalakban körbejelölöd a szájat.

Maszk a szájra

Merész színű rúzs Photoshopban 4

A kijelöléssel lényegében egy maszkolt területet hoztunk létre, így a szoftver, csak a kijelölésen belül, vagyis a maszkon kívül változtat a képen. Ahhoz viszont, hogy a színmódosításunk hihető és természetes legyen, a kijelölésen egy kicsit alakítanunk kell. Például elmosni a széleit.

Ezt a Masks palettán belül teheted meg a legegyszerűbben. Ha a paletta nem látható a Windows/Masks menüponttal kapcsolhatod be.

A jobb felső sarkában kattints a Pixel Mask ikonra, majd a Feather csúszkát emeld egy kissé, pár pixel értékig. Ez elmossa a kijelölt terület széleit. 3-4 pixeles elmosás már megfelelő lehet.

Rétegmaszk

Merész színű rúzs Photoshopban 5

Ha visszatérsz a Layers palettára láthatod, hogy a felső réteghez egy fekete-fehér maszkréteg kapcsolódik. Az ezen fehérrel jelzett területeken dolgozhatsz, itt lesz látható majd a színkorrekció is.

A száj színének megváltoztatásához kattints a paletta alján lévő bekarikázott ikonra, a megjelenő menüben, pedig a Hue/Saturation pontra. Egy korrekciós réteget hozol létre ezzel a meglévők fölött, amelyen ezúttal színezet és színtelítettség értékeket állíthatsz. A beállított értékek hatással lesznek az alatta levő rétegekre.

Új szín a felsőnek

Merész színű rúzs Photoshopban 6

Mi azonban csak a felső rétegmaszkot tartalmazó rétegen szeretnénk érvényesíteni a színmódosítást ezért a Hue és Saturation beállításokat tartalmazó Adjustments palettán kattints a jelzett ikonra. A módosítás így csak a Hue/Saturation korrekciós réteg alatti képrétegre lesz hatással, a legalsóra nem. Így csak a kijelölt (kimaszkolt) száj színe változik, a bőr és arc többi területe érintetlen marad.

Utolsó lépésként változtasd meg tetszőlegesen a száj, illetve a rúzs színezetét a Hue (színezet) csúszkával. Ezután a Saturation (színtelítettség) beállítással a szín erősségén is módosíthatsz.

Kék smink

Merész színű rúzs Photoshopban 7

A rúzs színe fenti beállításaink hatására kékre változott, de persze szinte bármilyen színt kipróbálhatsz, ha ügyes vagy és a Lightness csúszkát is megfelelően használod, akár még fekete rúzst is „kikeverhetsz”.

A maszknak hála az arc többi részének színe nem változott, az elmosott maszkszélek pedig egy lágy átmenetet, egyúttal természetesebb hatást biztosítanak.

Portréfotózás alapjai banner