Színegyeztetés II. Photoshopban

Színegyeztetés II. Photoshopban

Vegyük kölcsön egy másik fotóról a naplemente színeit.

Már volt szó egy korábbi tippünkben két fotó színeinek egyeztetéséről, bár akkor még csak egy „manuálisabb” módszert mutattunk be a 7-es verziót használóknak. Most következik a pontosabb, félautomata módszer, hiszen a Photoshop CS változatai már rendelkeznek a színek összevetéséhez szükséges paranccsal.

Töltsd be a fotót!

Estefelé készült, sziluettes képünk nem túl izgalmas színeket mutat. Azt szeretnénk, hogy jobban érezhető legyen a naplemente hatása és ehhez az élénk, melegbe hajló színek lesznek a legalkalmasabbak.

Referencia

A valódi naplemente színekhez keresnünk kellett egy ilyen színvilágú képet. A színegyeztetett képeknél ügyeljünk arra, hogy a két kép világossága nagyjából egyforma legyen. Ez is egy elég sötét, sziluettes fotó. Pont jó lesz.

Mindkét képet töltsd be a Photoshopba, de az elsőt jelöld ki. Ez maradjon a háttérben, csak kölcsönbe kellenek a színei.

Kölcsön kenyér

A színek kölcsönzéséhez (egyeztetéséhez) válaszd az Image/Adjustments/Match Color menüpontot!

Elsőként a megjelenő ablak alján lévő Source opció lesz a fontos. Itt jelölheted ki a forrásképet, aminek színvilágát szeretnéd a módosítandó fotódon tudni. Esetünkben ez a 02.jpg, azaz a naplementés kép. Kiválasztva azonnal láthatod a változást (amennyiben a Preview négyzet be van jelölve).

A fölötte lévő Image Options részben tovább finomíthatod a kép megjelenését.

Luminance csúszkával a világosságát állíthatod. Mi egy kicsit világosítottunk a képen (120%).

Color Intensityvel a színek erőssége adható meg. Példánkban jóval erősebbre vettük őket (160%).

Fade csúszkával fokozatosan eltüntethető a színváltozás, tehát a kiindulási és az újraszínezett kép keverhető egymással, ha csak fele erősségű hatásra van szükséged, állítsd a csúszkát 50%-ra!

Neutralize jelölőnégyzet természetesebb színeket próbál létrehozni a képen. Nekünk erős naplemente színvilágra van szükségünk, ezért nem használtuk. Ha bejelölnénk természetesebb kék eget és enyhébb narancs/sárga árnyalatokat kapnánk.

Színkavalkád

A fotó hideg, komor hangulata rögtön megváltozott az élénk, meleg színek hatására.

Előfordulhat, hogy a módosítás túlzott színzajt hoz elő. Ebben az esetben használd a Filter/Noise/Reduce Noise parancs színzaj eltüntető (color noise) csúszkáját, vagy valamelyik korábbi tippünket.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner