Színtelítettség Photoshopban 5.

Színtelítettség Photoshopban

Gyakran hallani panaszt a digitális fényképezőgépek tulajdonosaitól, miszerint a használt fényképezőgép színei túl tompák. Diplomatikusabb tulajdonosok és tesztek a „természetes” jelzőt használják az ilyen színekre. A legegyszerűbb fotószerkesztő programokban is van lehetőség a színek emelésére, így ezen alapfunkció természetesen a bonyolultabb Photoshopból sem maradhatott ki.

Viszont ha a korlátozott alapbeállításoktól tovább szeretnénk lépni, akkor csakis az összetettebb programokra hagyatkozhatunk. Mostani példánkban a szaturáció növelésére rétegeket használunk majd, melyekkel sokkal kellemesebb végeredményt érhetünk el.

A Photoshop alapértelmezett színtelítettség (szaturáció) növelő eszközét az Image /Adjustments/Hue/Saturation menüpont alatt találjuk. Most azonban felejtsük is el gyorsan, mert ugyan ezzel az eszközzel dolgozunk majd, de kissé más – „profibb” módon.

Szép, színes naplementénk álmainkban még színesebb és szeretnénk ezeket az álomszerű színeket viszontlátni fotónkon is.

Színtelítettség Photoshopban 1.

A fent írt egyszerűbb megoldás helyett válasszunk egy kissé célravezetőbbet, mégpedig az ún. Adjustment Layerek előnyeit. Ezek a kép alaprétege fölé egy új rétegek hoznak létre, amely csupán a kért korrekciós beállítást tartalmazza képelemet nem. Így a korrekciót önálló rétegként használhatjuk, tehát ugyanúgy összhatásmódokat, vagy átlátszóságot, esetleg maszkot alkalmazhatunk rá, ezáltal a kép egyes részein megjelenítve azt, míg más területek érintetlenek maradnak. Most azonban nem megyünk ilyen messzire. Egy egész képre kiterjedő, egyszerű színtelítettség növelést fogunk alkalmazni.

Layers (Rétegek) paletta alján lévő ikonsorról válaszd a Create New Fill or Adjustment Layer ikont, majd a megjelenő listáról a Hue/Saturation menüpontot!

Színtelítettség Photoshopban 2.

A megjelenő ablak ugyanaz lesz, mint a Hue/Saturation parancs alapablaka. Aki már ismeri annak nem találkozik itt semmilyen újdonsággal. A részletekbe nem megyünk bele. Lássuk a beállításokat!

Saturation csúszkán állíthatod be a színtelítettség nagyságát. Jobbra húzva a kép szaturációja növekszik, balra tolva pedig a monokrómmá válik. Példánknál, elég bátran, +35 értéket állítottunk. Hogy érzékeltessük a Hue beállítás működését, -5 értékkel eltoltuk ezt a csúszkát is. Itt a kép egységes színhatását tolhatjuk el különböző színek irányába. A –5 érték esetünkben „vörösesebb” összhatást eredményezett. A Lightness értékével természetesen a világosságot állíthatjuk.

Színtelítettség Photoshopban 3.

Miután a OK gombot megnyomtad, a Layers palettán láthatod, hogy a Hue/Saturation parancs, illetve ennek beállításai a háttérréteg fölött egy új réteget képez. Az összhatásmódot állítsd Normalról Colorra, így sokkal finomabb hatást kapsz a színátmeneteknél, olyan területek szaturációja is kellemesebb végeredményt mutat, amelyek a sima Hue/Saturation parancs ilyen mértékű használata esetén zavaró színzajt adtak volna eredményül.

Színtelítettség Photoshopban 4.

Ha finomítani szeretnéd, csak kattints kétszer a Hue/Saturation réteg bal oldali ablakába és visszakapod az előbbi parancsablakot, rajta az eredeti beállításaiddal, melyeket szabadon módosíthatsz, finomíthatsz. Vigyázz azonban, mert a szaturáció túlzott mértékű emelése az előbb említett színzajt eredményezheti!

Ha a végeredménnyel elégedett vagy a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a két réteget, majd mentheted a képet.

Színtelítettség Photoshopban 5.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner