Vágás-méretezés Photoshopban

Vágás-méretezés Photoshopban

Internetes megjelenítéshez méretezett, vágott képeinknél gyakran szembesülhetünk ezen műveletek „sziszifuszi munka” jellegével. Egy egész albumnyi képet egyenként vágni és átméretezni, sok esetben kissé lélekölő tevékenység.

A Crop Tool (Vágó eszköz) segítségével e két munkafolyamat egy eszköz kebelén egyesül, jelentősen felgyorsítva így képeink feldolgozását.

Példánkban a felső csimpánzt szeretnénk kivágni úgy, hogy 800×600 pixeles, interneten is megfelelő méretű, fekvő formátumú képet kapjunk. Ehhez a Crop Toolt kell használnunk, melyet a képen piros körrel jelöltünk.

A Crop Tool ikonjára kattintva a programablak tetején láthatjuk az eszköz opcióit. A Width ablakban állítható be a vágott kép szélessége. A beírt érték mögé érdemes a megfelelő mértékegységet is beírni, például „cm”, vagy „pixelértéknél „px”.

A következő (Height) ablakban a kép magasságát adhatjuk meg.

Resolution a kimeneti felbontást mutatja. Monitoros megjelenítéshez elegendő a 72 pixels/inch felbontás is, nyomtatáshoz a 300-as érték javasolt. A további opciók esetünkben nem érdekesek.


800×600 pixeles képhez az első két ablakba írd be az értékeket. Ne feledd kitenni a „px” mértékegységet! A képvágás fekvő formátumú lesz az előző értékekből adódóan. A Resolution bármilyen szám lehet, internetes nézőkép esetében nincs különösebb jelentősége.

A megfelelő értékek beírása után a vágóeszközzel húzz téglalap kijelölést a képre. Arra a területre, amit ki szeretnél vágni. A kijelölés a megadott értékek szerinti oldalarányt fogja tartani.

A jelölt területet ezután a sarkokban lévő fogópontok segítségével tovább nagyíthatod, vagy kicsinyítheted. Arányai továbbra is változatlanok maradnak. Mindegy mekkora területet jelöltél ki a képből, a végeredmény 800×600 pixelre lesz átméretezve. Túlságosan kis kijelölés esetén ez képminőség romláshoz vezet.

A kijelölő keretet a nyíl gombokkal is beigazíthatod, sőt a képhatárokon kívülre is viheted, ahogy az alábbi mintán látszik. Ilyenkor a kilógó területeket a kijelölt háttérszínnel tölti ki a program. Ez alapesetben a fehér szín.

A kijelölés pontos beállítása után nyomj Enter billentyűt és a kép átméretezése megtörténik!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner