Photoshop Vignettálás csökkentése 3 5

Vignettálás csökkentése III. Photoshopban

Nem egyszer okozott már bosszúságot nekünk a fotós kiegészítők belógása, vignettálása a kép sarkaiba. Tengernyi Photoshop módszer közül válogathatunk az eltüntetésére, melyek közül néhányat meg is említünk a cikkben, de mivel szerencsések voltunk és csak a fotó égbolttal határolt sarkain jelentkezett a sötétedés, egy villámgyors módszerhez folyamodhatunk, mely minden másnál gyorsabb és jelen esetben hatékonyabb is.

Tölts be egy fotót Photoshopba!

Photoshop Vignettálás csökkentése 3 1

Ha képünk sarkaiban belóg a felhelyezett szűrő, vagy napellenző, az bizony elég szembetűnő és zavaró lehet. Szerencsés esetben azonban viszonylag homogén területen látható a vignettálás, így eltávolítása is jóval könnyebb, anélkül, hogy később észrevehető lenne.

Egy próbát megér

Photoshop Vignettálás csökkentése 3 2

Többféle módszerrel próbálkozhatunk. Az egyik a homogén terület (pl égbolt) egy részletének kijelölése, majd külön rétegen ráhelyezése a sötét sarokra. Ez bizonyos esetekben, ha tényleg egyszínű az ég, jól működik, más esetben viszont nem, mert a mintavett terület sötétsége esetleg színe kissé eltérhet a sarokban lévőtől, így a „foltozás szélei, még enyhén elmosva is láthatóak maradnak. A fenti példában ezzel próbálkoztunk, hiszen szemre egyforma világosságú az égbolt. Sajnos a sarokba húzva a kijelölt területet, már látszott némi eltérés. A jobb oldalon, sötétítve, elég jól látszik az eltérés.

Használhatjuk a közelmúltban bemutatott Patch Toolt is, de szerencsétlen esetben ugyanezt az eredményt adja.

Megoldás lehet, ha közvetlenül a hibás terület mellől veszünk mintát, illetve ha nem homogén a területünk akkor csak a klónozás jelenthet megoldást, de mindez idő és…pénz. Van ennél egyszerűbb és gyorsabb módszer is.

Maszat eszköz

Photoshop Vignettálás csökkentése 3 3

Van nekünk egy olyan eszközünk, melyről eddig nem nagyon ejtettünk szót. Inkább a festésnél, mint fotók retusálásánál alkalmazhatjuk, de ilyen esetben nagyon hasznos lehet. A neve Smudge Tool, vagyis Maszatoló eszköz. Azt a hatást imitálja, amikor egy frissen festett képen ujjal megpróbáljuk elmaszatolni a színeket.

Válaszd ki az eszközpalettán, majd a felső opciós sorában állíts be a vignettált területtel nagyjából megegyező, átmenetes szélű (Hardness: 0%) ecsetméretet. Nálunk ez kb. 65 pixel volt. A maszatolás erőssége (Strength) mindenképp 100% legyen és a Finger Painting (Ujjal festés) opció se legyen bejelölve!

Ujjal festés

Photoshop Vignettálás csökkentése 3 4

Most az ecsetet vidd közvetlenül a sötét terület mellé, vagy fölé és egy (vagy több) határozott mozdulattal a sarok irányába mosd el a képet. Lényegében a környező pixelek színével maszatolod át a vignettált részt, így azok kitakarják a hibát. Mivel az ég egyöntetű színű, jó esetben nem látszik majd semmi a ténykedésből.

Ha a kép más részein is található hasonló vignettálás, ugyanígy távolítsd el!

Minden tiszta

Photoshop Vignettálás csökkentése 3 5

Az égbolt ezek után tökéletesen tiszta lesz – na nem a szürke felhőktől, csak a még zavaróbb sötét sarkoktól.

A módszert alkalmazhatod belógó és oda nem illő képelemek, tárgyak – például faág, villanyvezeték, kémény – eltüntetésére is.

Portréfotózás alapjai banner