Visszavonás II. Photoshopban 3.

Visszavonás II. Photoshopban

Legutóbbi visszavonásról szóló Photoshop példánkban ott tartottunk, hogy a History paletta lépéseinek számát a program opcióinál módosíthatjuk, ami bizony jelentős memóriaigénnyel jár. Beállíthatunk akár több száz eltárolt lépést is, és ugyanennyit visszaléphetünk, ha a képmódosítás egy korábbi verzióját szeretnénk viszontlátni. De mi a helyzet akkor, ha spórolni szeretnénk a memóriával és csak néhány tucat lépés tárolását engedélyezzük. Ebben az esetben is visszaléphetünk, akár az 1000 lépéssel ezelőtti állapothoz is, feltéve, hogy elmentettük ezt az állapotot.

Mire valók azok az ikonok?

Visszavonás II. Photoshopban 1.

History paletta jobb alsó részén három ikont találsz, balról-jobbra a következő funkciókkal:
A bal oldali (képablak) ikonnal képed aktuális állapotáról készíthetsz másolatot. Jutalmad egy új képablak lesz a fotó jelenlegi másolatával. A képet így duplázva az eredetin folytathatod a módosítást, és ha nem vagy vele elégedett kéznél lesz a korábbi verzió is, vagy ha szükséged van a kép egy korábbi változatára referenciaként, nyugodtan felhasználhatod azt a további munkára. Hasonló módon készíthetsz képállapot másolatot az Image/Duplicate paranccsal is.

Egy „fotó”

Visszavonás II. Photoshopban 3.

Az aktuális képállapotról „fotokópiát” is készíthetsz a középső (fényképezőgép) ikonnal. A képkópia Snapshot 1 néven a felső, kezdő állapotot jelző nézőkép alá kerül. A kívánt lépéssort ezután tetszőlegesen folytathatod, de ha vissza szeretnél térni ehhez a képállapothoz csak rá kell kattintanod a Snapshot 1 sorra. A fontosabb lépésekről akár több ilyen „fotót” is készíthetsz és ezeket a korábbi leírásban megismert módon History Brush hivatkozás ikonnal is elláthatod a sor bal oldali üres négyzetébe kattintva. Így ezen állapot bármely részét visszafestheted az említett ecsettel.

A harmadik (szemetesvödör) ikon egyértelmű. Bármely lépéssort ráhúzhatsz az egér segítségével, és így kitörölhetsz egy feleslegesen bent maradt lépést.

Érdekes…

Visszavonás II. Photoshopban 2.

Szólnunk kell még egy visszavonási lehetőségről, a File/Revert menüparancsról. Segítségével a kezdeti, betöltés utáni képállapotot állíthatod vissza. Érdekessége abban rejlik, hogy önálló lépésként, új sorban eltárolódik a History palettán, így a kép kiinduló állapotának visszaállítása is csak egy lépés lesz. Az előtte tett lépések ugyanúgy visszahívhatók maradnak, mint egy hagyományos módosítási lépésnél. Ez viszont egy újabb lehetőségét veti fel a visszavonási parancsok és a History paletta használatának, mely egyben az egész sava-borsát is adja. Aki nem találta ki mi lehet ez, annak visszavonásról szóló sorozatunk III. részében többet is elárulunk belőle.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner